Derfor er eg et godt valg til skærebrætter
Eg har en enestående evne til at håndtere og modstå væske uden at forgå.
Det vidste allerede vikingerne, som byggede deres imponerende skibe af egetræ – og i Danmark er mange af de store slotte forankret i voldgravene på store egetræspæle der er hundreder af år gamle. Over hele verden benyttes egetræsfade også fortsat brugt til vin.
Egetræ er også meget hygiejnisk. Det skyldes, at det fra naturens side indeholder en høj mængde garvesyre, som er bakteriehæmmende. Sidst men ikke mindst ældes eg også pænt, hvilket sikrer dig flotte skærebrætter i mange år frem.
Vedligehold af dine skærebrætter
Vedligehold jævnligt dine træskærebrætter med specialolie. Det er vigtigt, at understrege, at du ikke kan give dine skærebrætter olie for tit. De bliver kun smukkere af løbende oliering. Ved første vedligehold anbefaler Cozytrends at der benyttes bordolie fra Skovgaard og Frydensberg. Bordolie er fødevaregodkendt. Olien trænger ind i træet og lukker selv mikroskopiske huller og efterlader skærebrættet vandafvisende og sundt. Bordolie kan købes seperat og findes under skærebrætter.
Stil ikke for varme gryder på skærebrætterne, da egetræet kan sprænge ved høj varme. Der kan også opstå brændemærker.
Skærebrætterne vaskes med vand og sæbe i hånden efter brug på begge sider, tørres af og stilles derefter til side, gerne på højkant.
Fjern løbende saft fra saftrillen med lidt køkkenrulle når du skærer kød ud, kødsaft og vand kan dryppe igennem skærebrættet eftersom træet har åbne porer. Læg eventuelt en karklud under skærebrættet på bordet. Ved brug og fortsat oliering vil dette aftage med tiden.
Det må ikke komme i opvaskemaskinen eller ligge under vand. Det vil få skærebrættet til at vride sig og træet vil revne. Det skyldes, at egetræ er et levende materiale, der arbejder og ændrer struktur i takt med luftfugtigheden.
Det kan forekomme at skærebrætterne vipper lidt med tiden. Dette kan afhjælpes ved at vende det om natten over, så det kan planere sig selv naturligt.
Egetræ er meget hygiejnisk
Det er det, fordi træsorten fra naturens side indeholder en høj mængde garvesyre, som er bakteriehæmmende. Det gør det velegnet til skærebrætter.
Derudover er eg en modstandsdygtig træsort der holder sig pæn i mange år og desuden kan holde til både at blive skåret på igen og igen.
Arbejdsproces ved fremstilling af skærebrætter
Egetræ ude af limpresse
Skærebræt høvlet plant
Fræsning af håndtag
Sidste fræsninger
Saftrille og runding af kanter
Sidste del af fremstillingsprocessen
Skærebrætter klargøres til bad.
Og så et dejligt 24 timers langt bad i vindruekerneolie.
24 timer senere er vi bare så smukke og med rette vedligeholdelse holder vi i rigtig mange år.