Skærebrætter i træ

Viser et enkelt resultat

Med et flot træ skærebræt fra Cozytrends får du et langtidsholdbart og praktisk spækbræt i egetræ, som samtidig pynter i din køkkenindretning.

Vi fremstiller selv de forskellige skærebrætter i træ i hånden på vores eget værksted i Ganløse. Skærebrætterne er lavet af eg i dekorativt endetræ, der skaber et unikt udtryk med masser af farvespil.

Et spækbræt i træ fra Cozytrends kan benyttes på begge sider og de praktiske håndtag i begge ender gør det nemt at flytte brættet. Dermed kan det også bruges som serveringsfad.

Herunder ser du alle vores skærebrætter og spækbrætter i træ i mange forskellige størrelser.


Praktiske skærebrætter i egetræ

Det bedste træ til skærebrætter er eg, da denne træsort har en fantastisk evne til at håndtere væske.

Det var også derfor vikingerne byggede deres skibe af egetræ - og over hele verden benyttes fortsat egetræsfade til lagring af vin og spiritus.

Egetræ er også meget hygiejnisk. Det skyldes, at egetræ indeholder en høj mængde garvesyre fra naturens side. Garvesyre er bakteriehæmmende – og derfor det oplagte valg til et skærebræt i træ. Endelig ældes egetræ pænt, hvilket giver dig et træspækbræt der holder sig pænt år efter år.

Spækbræt eller skærebræt?

Kært barn har mange navne og et spækbræt i træ er i princippet det samme som et skærebræt i træ.

Selvom et spækbræt lyder som et bræt, der primært bruges til kød og spæk, er det dog ikke tilfældet. Ordet er derimod opstået med baggrund i ordet ”at spække”. Det bruges stort set ikke længere, men er et udtryk for en stor mængde. Når man tidligere talte om et spækbræt lå der derfor i betydningen, at der var tale om et stort skærebræt, der havde plads til at snitte eller skære store mængder ad gangen.

I dag er et spækbræt i folkemunde som nævnt dog blot et skærebræt som alle andre.

Pas godt på din skærebrætter i træ

Du passer bedst på dit træ skærebræt ved at vaske det med vand og sæbe efter brug, så eventuelle madrester fjernes. Derefter tørrer du dit spækbræt med et viskestykke og stiller det på plads. Gerne lænet op ad en lodret kant, så dit træskærebræt kan slippe den opsugede fugt fri.

Træskærebrætter tåler ikke opvaskemaskine og bør heller ikke ligge længere tid i vand. Fugten vil nemlig få træet til at vride sig og til sidst revne. Det skyldes, at egetræ er et levende materiale, som påvirkes af luftfugtigheden, nøjagtigt som træ i naturen.

Derfor kan du også opleve, at dit skærebræt måske med tiden bliver en anelse småskævt, så det begynder at vippe en smule. Det kan dog afhjælpes ved, at du vender det nyvaskede træskærebræt om, placerer det fladt på køkkenbordet og lader det ligge natten over.

Skærebrætter i træ tåler desuden ikke høj varme, hvilket også kan resultere i revner eller i brændemærker. Undlad derfor at placere varme gryder eller ildfaste fade på dit træspækbræt.

Vedligehold af dit nye træ skærebræt

For at holde dit træ skærebræt flot – og træfarven gylden – er det vigtigt du jævnligt giver det en omgang olie. Du kan vælge at bruge en specialolie til formålet, men almindelig neutral madolie kan også anvendes.

Tag en blød ren klud, fugt den med olie og gnid derefter denne ind i dit træspækbræt med cirkulære bevægelser. Du kan ikke give dine træskærebrætter olie for tit.

Med tiden vil ethvert spækbræt i træ få skæreridser. Hvis du ikke synes, de er en del af charmen, kan du nemt fjerne dem.

Det gør du ved at slibe dit træskærebræt med sandpapir. Først en grov type og derefter en fin. Til sidst giver du skærebrættet en omgang olie som beskrevet ovenfor.